Rogal świętomarciński jest ważną częścią kulinarnego dziedzictwa Poznania i Wielkopolski. Jednak przysmak ten w ostatnim czasie stał się popularny także w innych częściach Polski, a nawet poza granicami kraju. Rogal świętomarciński jest nieodzownym elementem poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina (11 listopada), patrona jednej z głównych ulic Poznania. To właśnie w ten dzień jest wypiekana zdecydowana większość wszystkich rogali świętomarcińskich zjadanych przez mieszkańców Poznania i Wielkopolski. Co roku 11 listopada zjadanych jest kilkaset ton tego smakołyku.
Certyfikowane rogale świętomarcińskie
Oryginalne rogale świętomarcińskie są wypiekane przez cukiernie i piekarnie posiadające certyfikat wydany przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Bez takiego certyfikatu cukiernia czy piekarnia nie może mówić, że wytwarza i sprzedaje oryginalne rogale świętomarcińskie.
Tradycyjny rogal świętomarciński został wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych Unii Europejskiej. Oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński może być wypiekany tylko w Poznaniu i w niektórych powiatach Wielkopolski.
Rogal świętomarciński - składniki
O wyjątkowości rogala świętomarcińskiego decyduje jego charakterystyczny kształt podkowy, ciasto półfrancuskie oraz nadzienie, w którego skład wchodzą między innymi:
- biały mak,
- rodzynki,
- orzechy,
- aromat migdałowy,
- kandyzowane owoce,
- masa jajowa,
- cukier.
Oryginalny rogal świętomarciński powinien ważyć 150-250 gramów.