Pyry to w gwarze poznańskiej ziemniaki. Warzywa te są kojarzone nie tylko z Poznaniem, ale całą Wielkopolską. Do tego stopnia, że Wielkopolskę określa się mianem Pyrlandii, a Poznaniaków Pyrami. Co ciekawe, poznańska pyra wcale nie jest określeniem obraźliwym. Często bowiem Poznaniacy sami siebie nazywają pyrami, a bycie poznańską pyrą jest dla nich powodem do dumy.

Dlaczego Wielkopolska to Pyrlandia?

Dlaczego Wielkopolska to Pyrlandia? Wynika to z tego, że ziemniaki miały ogromne znaczenie dla rozwoju regionu. Swego czasu Wielkopolska była potentatem w uprawie ziemniaków. Była swoistym zagłębiem ziemniaczanym. Przemierzając Wielkopolskę co rusz można było natknąć się na pole uprawne z ziemniakami. Co prawda dzisiaj jest już to nieaktualne, tzn. Wielkopolska nie jest już regionem o największej uprawie ziemniaków, jednak określenie Pyrlandia nadal funkcjonuje.

Skąd się wzięło słowo pyra?

Pochodzenie słowa pyra nie jest do końca znane i są różne teorie na ten temat. Jedną z nich jest taka, że słowo pyra pochodzi od Peru, czyli kraju w Ameryce Południowej, skąd ziemniaki przywędrowały do Polski. Nie jest to jednak pewne. Pewne jest natomiast to, że Poznaniacy darzą pyrę ogromnym szacunkiem i warzywo to jest podstawowym składnikiem wielu potraw tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, a wielu rodowitych Poznaniaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez pyrek.

Pyry z gzikiem

Sztandarowym daniem z ziemniakiem w roli głównej w tradycyjnej kuchni wielkopolskiej są pyry z gzikiem, czyli gotowane ziemniaki z odpowiednio przyprawionym twarogiem. Ziemniaki są gotowane w mundurkach, czyli nie są obierane. Do twarożku najczęściej dodawana jest śmietana oraz szczypiorek albo cebula, często także rzodkiewka.

Pyry z gzikiem - przepis

Składniki:

  • pyry (ziemniaki)
  • twaróg
  • śmietana (opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • rzodkiewka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj nieobrane ziemniaki w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ziemniaki są gotowe, gdy można je łatwo przekłuć nożem.

W międzyczasie przygotuj twarożek (gzik). Wymieszaj twaróg z odrobiną śmietany (jeśli chcesz, aby był bardziej kremowy) oraz posiekanym szczypiorkiem i – jeśli chcesz – rzodkiewką. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać czosnek, cebulę lub inne przyprawy według własnych upodobań.

Gzik podawaj na ciepłe ziemniaki, które możesz przekroić na pół lub pokroić w plastry.

Danie można dodatkowo posypać świeżymi ziołami lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Pyry z gzikiem to danie, które można modyfikować i dostosowywać do własnych gustów, dodając różne przyprawy lub inne składniki do twarożku.